סיפור של רהיט
מאת מיה ישראלי
אם אתם אוהבים רהיטי עץ ייחודיים עם אופי, כאלה העשויים מחומר גלם גס עם נוכחות ולא מהוקצעים, לא רהיט שיצא מסרט נע של מפעל תעשייתי, תשמחו בוודאי להכיר את האמן שי דהרי מקציר שמעצב רהיטים לפי הזמנה מפסולת תעשייתית.
לדברי שי, הבעלים של סטודיו shaycle design, הוא מוצא במגרסות ובמטמנות חומרי גלם איכותיים, ששימשו לבניין או לתעשייה, מציל אותם רגע לפני שהם הופכים לפסולת ונרקבים, ומחזיר אותם למעגל החיים בדמות רהיט מיוחד עם סיפור, כאשר בדרך הוא גם תורם לסביבה באמצעות מיחזור.
"החזון שלי למחזר כמה שיותר", אומר שי. "רהיט שמיוצר מפסולת עץ, שיכול היה להירקב, חוזר לשימוש לעוד הרבה שנים. אני מאוד אוהב חומרי גלם עם פגמים, כי זה נותן לרהיט אופי. כשיודעים לבחור את הפגם שרוצים להבליט בעץ מקבלים רהיט עם איזושהי קריצה ואמירה וזה מוסיף הרבה ארציות לבית. לא משהו פלסטי ומהוקצע, אלא רהיט עם סיפור, גם אם לא יודעים מהו".
שי, שעסק שנים בהדרכה, החליט באמצע שנות הארבעים לחייו על שינוי כיוון ובחר בתחום שתמיד אהב, עבודת כפיים. הוא הקים סטודיו בו הוא מייצר רהיטים וחפצים לבית מחומרי גלם ממוחזרים בלבד. כך מכלי גז למזגנים הופכים תחת ידיו של שי לאהילים צבעוניים. קורות עץ גדולות ששימשו כסככת טרקטורים הופכים לשולחן גדול, חלון ישן הופך לשידה, דלתות ישנות הופכות לארון. חומר הגלם שהוא מוצא מכתיב את הרהיט אותו ייצר. לכן כל רהיט הוא ייחודי.
אגב, רהיטים עם סיפור, הגיעה אליו בחורה עם ארגז שסבא רבה שלה הביא מגרמניה וביקשה שייצר ממנו רהיט שיהיה לה למזכרת. "הרהיט שיצרתי הוא ייחודי, כזה שלא תיראו בשום מקום אחר", מציין שי. "כי העץ הגיע מאפריקה. אי שם בשלהי שנות ה-50 הוא שימש כארגז שילוח ועדיין הכיתוב האוטנטי נישאר על העץ. זה רהיט עם ערך רגשי ללקוחה שהארגז היה שייך לסבא של אימא שלה. התרגשתי לבנות אותו ולמדתי שרהיטים יכולים להיות גם זיכרון לעבר וגשר לחיבור עם אנשים שכבר לא איתנו".
כאמור, שי חובב חומרי גלם לא מושלמים. לדבריו עץ, כמו אנשים, משתבח עם הזמן, והפגמים בעץ מוסיפים לרהיט הרבה יופי וחן. העץ, גם אם עובד, לוטש ונצבע ובסופו של תהליך הפך לרהיט פונקציונלי, עדיין רואים עליו את המסע שעבר.
לדברי שי, יש כמויות עצומות של פסולת תעשייתית, רק צריך לאסוף. את הרהיטים הוא בונה לפי הזמנה בלבד. כך שלעתים מגיעים לקוחות עם חומר גלם ומבקשים שיכין ממנו רהיט מסוים. לפעמים נותנים לו חופש יצירה, כלומר לבחור איזה רהיט לייצר מהחומר גלם שהביאו, ולפעמים הוא בונה את הרהיט מהחומרים שהוא בעצמו בוחר.
"העבודה ממלאת אותי באנרגיה עצומה", אומר שי עם ניצוץ בעיניים, "אני קם כל בוקר בהתרגשות ומחכה להגיע לסטודיו. יש הרבה שקט בתהליך היצירה והתחברות לעצמי, מעבר לפידבק מהלקוחות שממלאים אותי בהתרגשות".