נדל"ן

חופש כלכלי

מאת מיה ישראלי

ביום שישי נסב כולנו בבגדים חגיגיים סביב שולחן הסדר הערוך בחגיגיות  כשעליו מונחים מיטב המטעמים, נשתה 4 כוסות יין ונקרא בהגדה את סיפור יציאת מצרים – סיפור שמתאר את תהליך יציאתו של עם ישראל מעבדות לחירות.

1387575414qspl31-300x200 חופש כלכליסיפור יציאת מצרים מעלה הרהורים פילוסופיים על מהות קיומנו. האם באמת אנחנו אנשים חופשיים או שהעבדות רק שינתה צורה ואופי. שהפכנו בעצם לעבדים מודרניים, ואת מקומו של פרעה תפסו "משעבדים" אחרים. רובנו חיים במרוץ עכברים ובקושי גומרים את החודש, אנחנו עבדים לתרבות הצריכה ולפרסומות שגורמות לנו לבזבז כסף שאין לנו, עבדים לאוברדרפט, עבדים למשכנתא. רשימה חלקית.

חג הפסח גורם לנו להשתעבד להוצאות גדולות, גדולות מדי – צובעים את הבית, רוכשים כמויות של חומרי ניקוי, קונים בגדים ונעליים חדשות, ממלאים עגלות עמוסות במוצרי מזון המספיקים לגדוד, כשחלקם נזרקים, ומסיימים במסע קניית המתנות – למארחים, לחותנת לדודים, שלא לדבר על מתנות לילדים.

אז איך נוכל לצאת מעבדות לחירות כלכלית ואיך נוכל לעבור את הפסח בהנאה מבלי שיעשה לנו חור ענק בארנק שנצטרך לשלם תמורתו עד ראש השנה בערך? התשובה – תכנון נבון של ההוצאות שמתחשב ביכולות הכספיות שלנו. זו כל התורה. לא כדאי להשתעבד להוצאות מיותרות שיכניסו אותנו למינוס. עדיף להשאיר כסף לצבירת חוויות משפחתיות, שנשארות בזיכרון, במקום עוד בגד, נעליים או משחק.

file0007474348561-300x174 חופש כלכלי

באשר להוצאות הפסח, עם קצת חשיבה אפשר למצוא פתרונות יצירתיים. אפשר לחלוק את הכנת הסעודות בין כל המשתתפים, עם קצת יצירתיות ניתן להכין מתנות בעלות ערך משפחתי, במקום עוד קניית ואזה למארחים שאין לה שימוש.

תכנון תקציבי, בדומה לדיאטה, מחייב שינוי הרגלים ושינוי חשיבה. כאשר משתחררים משיעבוד להרגלים מעכבים ומאמצים הרגלים חדשים ניתן להגיע לתוצאות הרצויות לנו. כאשר ננהל את עצמנו בצורה נבונה נוכל להגשים את חלומותינו האישיים והמשפחתיים. חוסר הגשמה עצמית גורם לרגשות אשם, ביקורת עצמית וכעסים, ואלו לא מאפשרים לנו חירות.

כאשר נערוך רשימה של הדברים אותם נרצה להגשים נוכל לתכנן בהתאם את התקציב. התוכנית תאפשר לנו להתגבר על הרגלים מעכבים ולעמוד בתקציב שקבענו לחג. תכנון מדויק יעזור לנו להתגבר על הפיתויים שבדרך ולהימנע מהוצאות מיותרות.

file00013864579771-225x300 חופש כלכליכדי להבין מה מעכב אותנו בחיים אנחנו צריכים לבדוק את האמונות – המחשבות והרגשות, שלנו בנוגע לכסף. מחשבות כמו: 'לעולם לא אצליח להבין איך לנהל תקציב' או 'אני תמיד אהיה במינוס', הן דוגמא למחשבות שאפשר וכדאי לנסות ולשנות. והחג הוא הזדמנות טובה לשנות את דפוסי ההתנהגות שלנו.

מניסיוני, כמי שהתנדבה בארגון "פעמונים", רוב האנשים לא יודעים להתנהל כלכלית וחמור יותר לא לוקחים אחריות (לא יודעים כמה כסף מוציאים בחודש, לא פותחים מכתבים מהבנק ומחברות ביטוח) ובעצם הכסף מנהל אותם. בגלל "תרבות" המינוסים, הנהוגה רק בארץ, יחד עם תרבות השפע רוב האנשים מאבדים שליטה על התקציב ונכנסים לסחרור של לקיחת הלוואות לכיסוי המינוס. וחוזר חלילה.

הפסח הוא הזדמנות מצוינת "לנקות" את התקציב – לבדוק אלו הוצאות מיותרות והיכן ניתן לצמצם. לברר מחירים עם ספקים, לבטל ביטוחים כפולים, לבדוק איפה יש מבצעים, להתמקח על עמלות בבנקים. כשלוקחים אחריות פיננסית יודעים שבקיץ, למשל, ההוצאות גדלות (קייטנות, חופשים), ולא מופתעים כשהקיץ הגיע. כי כל שנה הוא מגיע.

היות והחיים שלנו סובבים סביב כסף, אנחנו צריכים ללמד את הילדים שלנו את הנושא, כי לא לומדים זאת בשום מקום. מדובר בכישורי חיים. אם נותנים לילד דמי כיס אפשר ללמד אותו על השוואת מחירים, על חיסכון ודחיית סיפוקים. תוך כדי ניתן להעביר ערכים שחשובים לנו במשפחה, גם בנוגע לכסף, כמו צניעות, למשל. כך מגדלים ילדים עצמאיים ולא תלותיים. אם לא נעשה זאת הם יהיו משועבדים לפרסומות.

לכן, חשוב לשתף את הילדים בהחלטות לגבי בחירות וחישובים כלכליים, כך הם לומדים תיעדוף וניהול תקציב. ילדים מאוד מפתיעים בנושא של כסף, לפעמים הרצון לחסוך לקראת משהו חשוב מגיע דווקא מהם.

לאחר שניקינו את התקציב מהוצאות מיותרות וכדי שנוכל להגשים את החלומות שלנו, השלב הבא של יציאה מעבדות לחירות – מלהיות עבדים של משלמי חשבונות לחירות פיננסית, הוא לחשוב איך ליצור הכנסות פסיביות, כדי שהכסף יעבוד בשבילי, כמו: נדל"ן, שוק ההון, מט"ח, בהתאם למשאבים הכספיים שלנו. אפשר גם לחשוב על רעיונות להגדלת הכנסות, ע"י עבודה מהבית בשעות הפנאי.

file0002846561351-300x225 חופש כלכלי

בשורה התחתונה צריך להקפיד שההוצאות יהיו יותר קטנות מההכנסות. הדרך לעשות זאת היא ע"י שיקוף מלא של ההוצאות וההכנסות. ובנוסף להכין רשימה של דברים שרוצים להגשים. כל אחד יכול למצוא את הטכניקה המתאימה – טבלת אקסל או טבלה רגילה בה רושמים את כל ההוצאות לפי סעיפים וההכנסות. לפי הנתונים עושים תכנית התייעלות ולאט לאט מצמצמים את ההוצאות בצורה יצירתית. במקביל, חושבים איך מגדילים הכנסות בצורה יצירתית, ובודקים מחשבות ואמונות ומה מפעיל אותי.

לסיכום, חופשת הפסח היא הזדמנות להפוך את סיפור ההגדה, המספר את סיפורם של בני ישראל שיצאו מעבדות לחירות, לסיפור ההגדה שלנו. סיפור שיתאר את המציאות החדשה שלנו – איך השתחררנו משעבוד להרגלים מעכבים ובחרנו בהרגלים מקדמים. חג שמח.

 

מערכת השרון הצפוני

About Author

יש לך מה להגיד על הכתבה? אפשר לצרף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

נדל"ן

טיפים למציאת מתווך

לפני שאתם חותמים על חוזה עם מתווך כדאי שתבדקו מספר דברים
נדל"ן

כמה עולה נסיעה באוטובוס?

תושבי הפריפריה משלמים עד 230% יותר לקילומטר עבור נסיעה בתחבורה הציבורית לעומת תושבי המרכז