הכינו גופכם לחנוכה
חנוכה, חג השמן, מתקרב בצעדי ענק ומזמן לנו ספגניות ולביבות לרוב. זה הזמן להכין גופנו ל"מתקפת השומנים" באמצעות חמישה צמחי מרפא שיסייעו לנקות את גופנו ולהחזירו לאיזון בזמן החג ולאחריו. אבי ציטרשפילר, עשבונאי, הרבליסט ובעלי "חוות דרך התבלינים" בבית לחם הגלילית, יפרט אודות הסגולות הבריאותיות של שורשי שן הארי, קליפות צמח הגארסיניה, זרעי הקצח, זרעי החרדל וקליפות הקינמון, ויעניק הוראות לשימוש נכון בהם.
שורשי שן הארי – ניקוי רעלים
שן הארי, שפריחתו הצהובה מופיעה בסתיו, מכיל שורשים מרירים המחזקים רבות את מערכת העיכול, מערכת החיסון ולאחרונה אף מוזכרים בהקשרי מחלת הסרטן. שימוש בשורשי שן הארי, בייחוד לקראת חג החנוכה, יסייע בשיפור הספיגה והעיכול, בשיפור יציאות ובתמיכה בכבד. בתוך כך, יסייע בהפחתת רמות השומנים בגוף ובמניעת נזקים הנובעים משקיעה וחמצון של הכולסטרול הרע בסרום הדם, בזכות נוגדי החמצון החזקים שבו.
כמו כן, שורשי שן הארי יתרמו להשלמת רכיבים החשובים מאוד לשמירה על בריאות הגוף ואף לתמיכה בהורדת משקל – כמו ווטמיני A,C,B וכן מינרלים רבים ביניהם מגנזיום וברזל. בנוסף, הצמח יעודד פירוק מולקולות שומניות בתהליכי העיכול ויסייע בחילוף חומרים של השומנים.
אופן השימוש: מומלץ להשרות במשך הלילה כף שטוחה של שורשי שן ארי גרוסים בשתי כוסות מים. בבוקר, יש להרתיח את המים ובהם השורשים במשך עשר דקות, עם מכסה סגור. בתום הרתיחה, יש לכבות את האש, לצנן מעט ולהכניס למקרר. את המרתח שהכנו מומלץ לשתות פעמיים ביום – חציו בבוקר וחציו בערב. יש להתמיד למשך חודש לפחות.
אזהרות: הצמח בטוח לשימוש ולא צפויות תופעות לוואי, יחד עם זאת, תוך כדי השימוש עשויות להופיע תופעות הקשורות לניקוי הרעלים מהגוף ובהן סחרחורות ובחילה. תופעות אלו אמורות לחלוף תוך שבוע ובמהלכן רצוי להפחית את המינון.
קליפות צמח הגארסיניה – איזון המשקל
את קליפות הגארסיניה מקלפים מפרי הגארסיניה הטרופי, כחודש לפני הבשלתו ומייבשים בעיקר בתאילנד. השימוש בקליפות יסייע בהורדת ואיזון המשקל וכן בשמירה מפני נזקי השמנה וטרשת עורקים שעשויים להגרם כתוצאה מעלייה במשקל.
לקליפות השפעה מצטברת – בשבועות הראשונים הוא משפיע על מערכת העצבים וממתן אכילה רגשית. לאחר מספר חודשים של שימוש יומיומי, הצמח משפיע על הכבד בייצור פחות שומנים מפחמימות ובכך הגוף צורך את השומנים הקיימים. בשלב זה, ניכרת השפעה מבורכת על רמות השומנים והסוכרים בדם וחלה ירידה במשקל.
בנוסף ישפיע הצמח על בלוטות הטעם ויקטין את הצורך במתוקים. הצמח מתאים מאוד לשימוש לאחר תקופה בה מעט 'הגזמנו' כמו חגי תשרי, חנוכה וכו' וכן לשימוש ארוך טווח כחלק מהאתגר המתמשך של איזון במשקל.
אופן השימוש: יש להוסיף לכוס מים רותחים קליפה אחת של גארסיניה (גודל של קליפה ממוצעת: 10-15 מ"מ) ולהשרות למשך 10 דקות. לאחר מכן, יש לשתות את המים וללעוס את הקליפה היטב, דבר שיביא לאפקטיביות מירבית בהשפעה על בלוטת הטעם.
זרעי קצח – פינוי עודפי סוכר
הקצח ידוע כתבלין הבריא ביקום, ובפרט בהקשר של צריכה מוגברת של פחמימות ושומנים. שילובו בתזונה עתירת קלוריות יאפשר לגוף לפנות את עודפי השומן והסוכר בדם ולצמצם את נזקיהם. זאת משום שהקצח הינו צמח מטאבולי מצטיין המשפיע על חילוף החומרים ובעיקר מקדם את מעבר הגלוקוז מהדם לתאים.
אופן השימוש: יש לכתוש את הזרעים ולהוסיפם למאכלים קרים כמו טחינה, סלט, יוגורט וכד', וכמובן גם ללביבות ואפילו לסופגניות (מפתיע עד כמה הקצח משתלב טוב עם מתוק) באופן כתוש.
אזהרות: מינון יתר של קצח עלול להביא לירידת סוכר חריפה.
חרדל – זירוז חילוף החומרים
"אמר ר' יהושוע, מעולם לא גס ליבי לומר לאדם צא ולקט לך תמרות של חרדל…" (תוספתא, מעשר ראשון ג'). אבותינו הכירו את סגולותיו הרפואיות של צמח החרדל ואמרו "הרגיל בחרדל אחד לשלושים יום, מונע חוליים מתוך ביתו" (ברכות מ' א').
צמח החרדל שייך למשפחת המצליבים, והוא אכן רווי בסגולות רפואיות רבות, ביניהן בבעיות עור ושרירים, שפעת, התקררויות וחום גבוה ועוד. לצד זאת, החרדל הינו צמח מחמם וממריץ שמספק לגוף אנזימי עיכול חיצוניים, ובכך מסייע למערכת העיכול בתהליך חילוף החומרים. כצמח ממריץ, יש הגיון בצריכה שלו בזמן ולאחר תקופות בהן מתקיים עודף של תזונה, כדוגמת חג החנוכה.
אופן השימוש: יש להשרות את זרעי החרדל בחומץ תפוחים, למשך חודש. לאחר מכן, יש למעוך את זרעי החרדל המושרים, עד ליצירת ממרח. ניתן השתמש בממרח למאפים וכתוספת שגרתית במטבח הקר. כמו כן, ניתן להשתמש בזרעים כתושים לתיבול או להנביט את הזרעים ולצרוך את הנבטים.
קליפות קינמון – חיטוי פנימי
לקינמון שימושים קולינריים ובריאותיים מזה אלפי שנים והוא מהווה כיום מצרך בסיסי בכל מטבח. החלק בצמח בו נעשה השימוש הרפואי הוא קליפת הגזע, אותה ניתן לצרוך כמו שהיא או בצורתה הטחונה שרובנו מכירים. לקינמון ניחוח מתוק וממכר ובחג החנוכה מתבקש ואף מומלץ להוסיפו לסופגניות על מנת לשמור על הלבלב במהלך החג.
הקינמון שייך לקבוצת הצמחים המגבירים את רגישות התאים לאינסולין ולכן יעיל במיוחד להורדת רמות הסוכר בדם. הקינמון ידוע גם כצמח המסייע להקטין את רמות הכולסטרול והטריגליצרידים בדם ואין טוב ממנו לחיטוי מפני זיהומי החורף ולהמרצת מערכת החיסון לטפל בהם. הקינמון מחמם ומרחיב את כלי נדם ובכך משפר את זרימת הדם.
אופן השימוש: מומלץ לערבב 1/4 כפית קינמון טחון בכוס מים פושרים ולשתות. יש לחזור על הפעולה 3 פעמים ביום. כמו כן, ניתן להוסיף אבקת קינמון לסופגניות ומאפים נוספים, משקאות חמים, תבשילי קדרה ועוד.
לסיכום, חג חנוכה שמח הוא חג שאוכלים בו, ולא רק מביטים מהצד על הסופגניות והלביבות. ההמלצות בכתבה יאפשרו לאכול במידה, ליהנות ובמקביל לפנות מהגוף..
המידע באדיבות אבי ציטרשפילר, עשבונאי, הרבליסט ובעלי "חוות דרך התבלינים" בבית לחם הגלילית. טל': 04-9533405, http://www.derech-hatavlinim.co.il/