בסימן מניעה – שבוע המאבק בסמים בחדרה
מתנדבים בסיירת ההורים עם ראש העיר. צילום:דוברות
בחדרה מקיימים פעילות ענפה במסגרת שבוע המאבק בסמים ואלכוהול, והן פעילות הסברתית ומניעתית בקרב תלמידים במהלך כל שנת הלימודים
כמידי שנה בדצמבר מציינים בארץ את שבוע המאבק בסמים ואלכוהול. בחדרה נערכים לשבוע זה כבר מתחילת שנת הלימודים, כאשר בבתי הספר, במרכזי הנוער ובמחלקות הנוער העירוניות מתוכננות פעילויות הסברה מגוונות לבני נוער, צוותי חינוך ונוער, הורים ומתנדבים.
בעיר מתבצעת פעילות ענפה, בשיתוף גורמי החינוך וההסברה העירוניים, ביניהם היחידה העירונית למאבק בסמים ואלכוהול, גורמי האכיפה והשיטור העירוני, במטרה לצמצם את ההתמכרות לאלכוהול ותופעת השכרות, בעיקר בקרב בני הנוער. הפעילות המשולבת של כלל הגורמים העירוניים לצד גורמי האכיפה והביטחון, נועדה לייעל את המאבק את מאמצי המניעה שנועדו להרחיק בני נוער משתייה והתמכרות לאלכוהול.
לדברי מנהלת היחידה העירונית למאבק בסמים ואלכוהול באגף הרווחה, מלי מלכין, השימוש בסמים ואלכוהול בקרב ילדים, בני נוער, צעירים ומבוגרים, הפך לחלק מהתרבות של בילוי הפנאי. הנתונים הארציים מדאיגים ומצביעים על ירידה דרסטית בגיל בצריכת אלכוהול, וכבר מדובר על שימוש באלכוהול וחומרים ממכרים בקרב ילדים צעירים בני 11 שנים. מלכין: "היעדר גבולות וסמכות הורית, היעדר ידע והיעדר נוכחות של 'מבוגר אחראי' לאורך זמן נותנת לגיטימציה לשימוש בלתי מבוקר שלעיתים עלול לגרום לסכנת חיים בגלל ערבוב משקאות שגורמים להרעלה".
בשנים האחרונות חוקקה המדינה מספר חוקי אלכוהול הבאים להקשות על חייהם של מוכרי המשקאות והצרכנים במטרה להפחית את הביקוש לרכישת אלכוהול בשעות הלילה ולהפחית את אירועי האלימות. לא אחת מתפרסמים אירועים חריגים שבהם האלכוהול והסמים העצימו התנהגות אלימה ושיפוט לקוי.
השיח בנושא השימוש באלכוהול ושימוש בסמים כחלק מנורמות הבילוי חייב להיות שיח מקרב, אחראי, מכוון ומשגיח, בין הורים לילדיהם. על ההורים להכיר את דפוסי התרבות וללמוד את הנושא לאור החידושים בתחום המשקאות והסמים הנמכרים בשוק. תפקיד ההורים להתעדכן ולשאול את השאלות המכוונות לשיח פתוח ואחראי. היעדר שיח מגדיל את פערי הידע, מעצים את חוסר התקשורת, ומגביר את השימוש באלכוהול וסמים בקרב הצעירים החשופים לסכנות ממשיות.
תחום מניעת השימוש בסמים ואלכוהול בחדרה תפס בשנים האחרונות תאוצה. הנושא הפך להיות נגיש, צוותי חינוך ונוער למדו לצרוך את השירות ולהעלות צרכים מתוך עולם התוכן של בני הנוער. השנה הורחבה הפעילות לקבוצות גילאים צעירים, וכן במסגרת הגיל הרך נערכות פעילויות מניעה המותאמות להורים וילדים.
לאורך כל השנה מתקיימות במסגרת בתי הספר, החטיבות והתיכוניים, פעילויות מניעה והסברה. מנחי התוכניות שמגיעים לעיר מביעים הערכה רבה לפעילות המתבצעת, התורמת רבות לשיח בוגר, העלאת שאלות, דילמות ואף התייעצויות אישיות של תלמידים עם המנחים.
מלכין, המובילה בעיר את תחום המניעה, מציינת את חשיבות הצורך המתמיד לשים את המניעה בקדמת הבמה החברתית ולגייס כמה שיותר אוכלוסיות שיצטרפו לחשיבה מונעת. "עבודת איתור האוכלוסיות ורתימתן לנושא, מעורר לא אחת התנגדות, הכחשה ודחייה".
השנה התקבלה בהנהלת העיר החלטה להוביל קמפיין שיעסוק במניעת התנהגויות סיכוניות ברמה העירונית וזאת כחלק מהחזון העירוני לשמירה על איכות החיים ועל הסדר הציבורי בעיר. הקמפיין שהחל בשבוע המאבק יימשך לאורך כל שנת 2016. מטרת הקמפיין להוביל אמירה עירונית, לעורר מודעות ואחריות קהילתית.
מובילי הקמפיין העירוני הם מתנדבי סיירת ההורים "חדרה בגובה העיניים", המגויסים לנושא זו השנה השישית ומגלים מעורבות ואכפתיות לנעשה עם בני הנוער והצעירים בעיר. ההורים המתנדבים משמשים בפועל "כמבוגרים אחראים" היוצאים בכל סוף שבוע לסיורים ברחבי העיר לפגוש את הצעירים במרחבים הציבוריים. "אנו קוראים להורים תושבי העיר להצטרף לשורות מתנדבי הסיירת, העוסקים בפעולות מניעה בקרב הילדים הנוער והצעירים בעיר", מסכמת מלכין. "העיסוק במניעת השימוש בסמים ואלכוהול צריך להיות של כולנו. נכון להיום מרבית הילדים חשופים לסכנות ברמות שונות, ולכן זהו נושא שנוגע לכל משפחה. הלחץ החברתי והחדשנות בתחום המדיה והתקשורת מעודדת את הילדים הצעירים לחוות ריגושיים ולהתנסות מבלי להיות מודעים לנזקים הבלתי הפיכים. לכן על ההורים להיות ערניים, לשאול שאלות ולהפגין נוכחות ואסרטיביות הורית".