איכות סביבה

בג"צ: לאכוף הפסקת פעילות המפחמות

בתום דיון בן שעתיים החליט היום בג"צ, בראשות השופט אלייקים רובינשטיין, לגלגל את נושא המפחמות בחזרה לפיתחה של המדינה. בפסיקת ביניים בג"צ קצב למדינה 90 יום לפרט דרכי פעולה בכדי לאכוף באופן יעיל ומיידי את האיסור על העברת הגזם לשטחים.

הדיון היום בבג"צ התקיים בעקבות עתירה שהגישו מועצת פרדס חנה כרכור, מועצה אזורית מנשה, חריש, רשויות שכנות ומטה המאבק למען הפסקת פעילותן של המפחמות.

11407045_445309952297091_4193975515560466225_n1 בג"צ: לאכוף הפסקת פעילות המפחמות
צילום: מדף הפייסבוק של המטה למאבק בעשן המפחמות

לפני הדיון התקיימה הפגנה של מאות מתושבי האזור שעלו במיוחד לירושלים כדי למחות נגד המפגע החמור שמזהם את האוויר, מסכן את בריאותם ומונע מהם לנשום אוויר נקי.

נזכיר שכיום, לאחר פסיקת בג"צ האוסרת על פעילות המפחמות בשטחי C הועברה פעילותן לשטחי B ו-A אשר אינם בשטחים בשליטה ישראלית, ולכן יש קושי לאכוף במצב זה את האיסור על פעילותן. ראשי הרשויות באזור ומטה המאבק פועלים למען אכיפת האיסור במקביל לפעולות מניעה הכוללות חקיקה והתקנת תקנות ייעודיות המחייבות את החקלאים לפינוי הגזם לשטח ישראל ולרכישת הגזם באופן מוסדר.

ראש מועצת פרדס חנה כרכור, חיים געש, מבהיר בעקבות החלטת הביניים: "עד עכשיו המדינה גררה רגליים בכל הנוגע למפחמות המזהמות, וזאת למרות עתירה קודמת ופסיקת בג"צ אשר קובעת באופן ברור כי המפחמות מהוות מטרד ומפגע בריאותי המסכן את תושבי פרדס חנה כרכור והסביבה. אנו מברכים על פסיקת הביניים של בג"צ המהווה גורם לחץ נוסף ומשמעותי על המדינה לפעול בצורה יעילה למען בריאותנו ואיכות חיינו. עתירה זו, השנייה במספר, היא אפיק נוסף בו אנו פועלים למען עצירת פעילות המפחמות. במקביל אנו מקדמים את הנושא מול הגורמים האחראיים בממשלה בהם השר להגנת הסביבה הנכנס".

עו"ד ג'ובראן ג'ובראן, היועץ המשפטי של מועצת פרדס חנה כרכור, המייצג את הרשות המקומית בעתירה זו מדגיש כי "מיקדנו את הדיון בדרישת של הרשויות מהמדינה להביא לאכיפה בפועל של איסור העברת הגזם. כשם שישנה חקיקה בנושא פסולת בניין צריכה להיות חקיקה בנושא העברת הגזם והסדרתו. לשמחתנו, הודות לפסיקה בעתירה הראשונה אין מחלוקת עובדתית שהמפחמות מהוות מפגע בריאותי וסביבתי, וכעת אנו פועלים לחיוב המדינה לנקיטת פעולות מעשיות לעצירת המפגע. הרי לא יתכן שמתוך מאות משאיות המעבירות גזם לשטחי A ו-B נתפסו בשנה האחרונה 19 בלבד. התוצאה מדברת בעד עצמה, הדבר מעיד, כי לא מתבצעות מספיק פעולות למען מטרה זו וכי המדינה כושלת בתפקידה".

"כעת למדינה יש 90 יום לשוב עם תוכנית פעולה מפורטת ומעשית", מוסיף געש. "אם בחקיקה ואם באכיפה ולתת מענה הולם לבית המשפט ובכך גם לתושבינו. אנו מקווים כי גם פסיקתו העתידית של בית המשפט תמשיך בקו זה ותביא להישג החשוב באפיק המשפטי".

ראש המועצה האזורית מנשה, אילן שדה: "מדובר בהחלטה נכונה ואנו מברכים על כך. אם זאת אנו לא נרפה ונפעל על מנת שדיוני הוועדה יקבעו במהרה החלטות מעשיות לטיפול במפגע אשר פוגע באופן קשה  בבריאותם ובאיכות חייהם של התושבים".

 

מערכת השרון הצפוני

About Author

יש לך מה להגיד על הכתבה? אפשר לצרף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

איכות סביבה

גם אתם אספני סוללות?

מתקן ביתי שמעודד להתמודד עם בעיית הסוללות המושלכות לאשפה וגורמות נזק סביבתי בשל החומרים הרעילים שבסוללות
איכות סביבה

סובב סביבה

צעדת מנשה לאורך נחל חביבה סיכמה את שבוע הסביבה במועצה שהחל ביום שבת בהפנינג המסורתי בחממה בעין שמר
ניתן ליצור איתנו קשר בערוצים הבאים