בית קפה טוב לבני הנוער
בשיתוף פעולה של אגף הרווחה העירוני ו"קפה טוב", בית קפה המשמש מסגרת תעסוקתית לאנשים עם בעיות נפשיות, מוזמנים בני נוער לבלות ערבי פעילות ושיח בבית הקפה במקום להתגודד בגנים הציבוריים
פעילות חברתית מבורכת ב"קפה טוב". צילום: דוברות עיריית חדרהפרויקט קיץ ייחודי לבילוי שעות הפנאי לבני נוער החל לפעול במסגרת הסלוגן העירוני "לחשוב 30 שניות לפני". הפרויקט מזמין את בני הנוער למפגש ושיח חוויתי במרפסת של "קפה טוב" ברחוב הנשיא פינת רוטשילד בכל יום חמישי החל מהשעה 22:00 ועד חצות.
"קפה טוב" הוא בית קפה המשמש מסגרת תעסוקה לאנשים המתמודדים עם בעיות נפשיות, והוא פתוח מדי יום.
הקמפיין העירוני "לחשוב 30 שניות לפני", קורא לעצור ולחשוב לפני שעומדים לעשות משהו העשוי להוות סכנה, למשל לפני העלייה לכביש, לפני חציית כביש, לפני שיוצאים מהרכב (ושוכחים ילד), לפני שקונים המשקה, לפני ששולחים שולח תמונה משפילה לקבוצה, וכדומה.
את הפרויקט מפעילים מתנדבי סיירת ההורים חדרה "בגובה העיניים" בשיתוף עמותת "שכולו טוב" ומנהל בית הקפה נועם טוקר שיזם את הרעיון כאיש חינוך המכיר את צורכי הנוער בתקופת הקיץ.
את סיירת ההורים העירונית מנהלת עו"ס ותיקה באגף הרווחה של עיריית חדרה ומנהלת היחידה העירונית למאבק בסמים ואלכוהול, מלי מלכין. רכזת הסיירת היא לימור מורגנשטרן, מתנדבת ותיקה. בסיירת מתנדבים כ-30 הורים חדורי מוטיבציה להטיב עם בני נוער, והם יוצאים בכל סוף שבוע לסיור לילי במטרה לאתר בני נוער במצוקה, להקשיב, להציע עזרה, למנוע שוטטות והתנהגות אנטי חברתית, ולהיות נוכחים בשטח כמבוגר אחראי ממקום של מעורבות ואכפתיות חברתית.
מלכין ומורגנשטרן נרתמו ליוזמה וראו בפעילות זו יציאה משגרת הקיץ של בני הנוער המתגודדים בחבורות, בדרך כלל בגנים הציבוריים, ומסתובבים בעיר עם אופניים חשמליות חסרי מעש ומסכנים את עצמם והסביבה. לדברי מלכין, הרעיון הוא להציע לבני הנוער להגיע ממקום של בחירה לבית הקפה, המהווה סביבה מוגנת שיכולה להכיל את צורכיהם ולהעביר להם שעות בילוי בדרך חווייתית.
לפני כל מפגש "בקפה טוב" יוצאים המתנדבים לסיור מקיף בעיר ומזמינים את חבורות בני הנוער לבית הקפה. בני הנוער מגיבים, בדרך כלל, במבוכה ובספקנות. אחרי שיח קצר והצהרת כוונות הם מגיעים למקום בחבורות ומבינים שהמקום ממתין להם עם כיבוד קל, שתייה קרה וחמה, משחקים והפעלות אמנותיות להעביר עוד ערב של קיץ בנועם ובבטיחות.
מלכין: "הערך המוסף של הפעילות זה המפגש של בני הנוער עם ההורים המתנדבים, המאפשר שיח בין מתבגרים למבוגרים. בני נוער יושבים בקבוצות ומעלים שאלות ונושאים שונים, כשהמטרה של המתנדבים היא להיות להם לאוזן קשבת. השמועה על הפעילות עוברת מאחד לשני, ובשיטת חבר מביא חבר מגיעים מדי שבוע מגיעים עוד ועוד בני נוער".
שתי מתנדבות בסיירת ההורים, ניצה גרבר ודורית רז, ליוו השבוע את הפעילות. "מרגש לראות את בני הנוער מגיעים בקבוצות ומשתפים אותנו בעיסוקיהם בקיץ, כל נער ותכניותיו. הבאנו עבורם עבודות יצירה ואמנות, והם מוצאים עניין ואפילו מגלים כישרון. זהו מפגש חברתי והפגתי לא שגרתי, גם עבורם וגם עבורנו כמתנדבים, הנותן מענה לנוער לבילוי שעות הפנאי בדרך מטיבה וקצת אחרת", הן אומרות.
מלכין מסכמת את הפעילות בסיפוק רב: "העלנו רעיון לפעילות קיץ שלא היינו בטוחים שיתפוס. אבל ברמת השטח הנוער מצביע על צורך להימצא בסביבה מוגנת תומכת חברתית. היוזמה עובדת בהחלט, ונפעיל אותה כפרויקט אחר ומרענן לחופשות הארוכות הבאות".
מנהלת אגף הרווחה זיוה היימברג מברכת על הפרויקט ותומכת בכל חשיבה ורעיון חברתי שמקדם שיח עם הצעירים. "אגף הרווחה תומך בכל פעילות יצירתית שיש לה ערך מוסף לכל הצדדים, וביוזמה הזו יוצאים נשכרים הן בני הנוער והן המבוגרים המתנדבים".