הצמיחה הדמוגרפית בקיבוצים לאן?
בתנועה הקיבוצית מברכים על אישור חלופת האגודה במועצת מקרקעי ישראל. עם זאת, מדגישים כי בקיבוצי התנועה מחסור של למעלה מ-10,000 יחידות דיור לאלפי זוגות צעירים הממתינים שנים לאישורים. האישור שהתקבל הוא תולדה של משא ומתן מורכב ואינטנסיבי בין התנועה הקיבוצית לבין הנהלת רמ"י, על אופן יישום חלופת האגודה, וזאת לאור העובדה כי מאז קבלת ההחלטה המקורית בספטמבר 2014, היא לא קודמה בפועל, ולא התבצעה אף עסקה על פי המתווה המקורי. לטענת הדרג המקצועי ברמ"י, ההחלטה המקורית, אותה הציעה ועדת ציבורית שמונתה ע"י שר השיכון, הייתה כללית מדי ונדרשו הבהרות בקשרה לאופן יישומה. הבהרות אלו התקבלו בישיבה היום, וברובן החמירו את הפרמטרים ביחס להצעה המקורית מלפני שנה וחצי.
בתנועה הקיבוצית מדגישים כי מדובר בפתרון חלקי המתאים למספר קיבוצים מוגבל בפריפריה במציאות של משבר דיור קשה ומתמשך בכל קיבוצי התנועה והבהירו כי לא מדובר בשום הטבה מכל סוג. הדברים באים בעקבות השמצות ושקרים שהופצו הבוקר על ידי גורמים אינטרסנטים. בתנועה הקיבוצית יצאו בחריפות כנגד מפיצי ההכפשות: "קמה לה קבוצה ששמה לעצמה כמטרה לחסל את הקיבוצים ורואה בכל ניסיון לפתור את משבר הדיור בקיבוצים כהטבה. יש כאן ניסיון לחבל בכל הזדמנות לפתרון שיאפשר לקיבוצים את הזכות לגידול טבעי. נזכיר כי ההצעה מבוססת על עקרונות שאושרו בבג"צ לפני מספר שנים. מדובר בפתרון חלקי ביותר למשבר דיור קשה מאוד ומתמשך בבניה בקיבוצים. בשל מחירה הגבוה היא כלל לא רלוונטית לקיבוצי מרכז הארץ וכל מי שטוען אחרת זורה חול בעיני הציבור. אנו מקווים שהחלופה תסייע במצוקת הגידול הטבעי בקיבוצי הפריפריה ולזוגות צעירים המבקשים לקבוע את ביתם מחוץ למדינת תל אביב ושנים מונעים מהם לבנות".
ניר מאיר, מזכ"ל התנועה הקיבוצית: "הפעילות שלנו בחודשים האחרונים מונעת מתוך רצון להגדיל את סל האפשרויות הישימות לגידול טבעי בקיבוצים. אנו מודים לקבינט הדיור בראשותו של אביגדור יצחקי, המבקש לטפל במצוקת הגידול הטבעי בקיבוצים, אחרי שנים של עוינות. לאחר אישור מועצת מקרקעי ישראל יעמדו לרשות הקיבוצים ארבע חלופות שיאפשרו לקדם טיפול בגידול הטבעי וישרתו את הצמיחה הדמוגרפית. זו העת להפסיק לדבר ולהתחיל לעשות. קיבוצים המעוניינים לאמץ חלופה זו, חייבים להתכונן עכשיו ולהזדרז בהגשת התוכניות הנדרשות".
בכירי רמ"י, בראשותו של עדיאל שומרון, מ"מ מנהל רשות מקרקעי ישראל, התחייבו לטפל באופן אינטנסיבי בכל קיבוץ שיבקש לאמץ חלופה זו בשנה הקרובה, ולזרז מולם את יישום החלופה. לצורך כך יוקם מנגנון בראשותו של מ"מ מנהל רמ"י אשר יעקוב ויפקח על בקשות הקיבוצים ויבטח בכך את יישום החלופה.
חלופת האגודה היא הפתרון אותו הציעה ועדת ציבורית שמונתה ע"י שר השיכון הקודם ובראשה עמד מנכ"ל רמ"י דאז, בנצי ליברמן. המלצות הוועדה כבר התקבלו בידי מועצת מקרקעי ישראל בספטמבר 2014. ביסודה מבקשת החלופה לשמר את מעמד הקיבוץ בתהליך של שיוך זכויות לחברי האגודה (הקואופרטיב). הקיבוץ רוכש את זכויות הבניה הפוטנציאליות עפ"י תמ"א 35 ורשאי להקצות זכויות לחבריו. עלויות הרכישה בחלופת האגודה הם נגזרת של החלטה 1411 אשר כאמור אושרה בבג"ץ וקובעת תשלום של 33% או 91% מערך הקרקע, לעומת אחוזים ספורים ברכישת בעלות בעיר. רכישת הזכויות העתידיות – כולל עבור בנים חוזרים שיבנו, מחייבת היוון של התשלום העתידי עפ"י פרמטרים כלכליים ושמאיים מקובלים, שאף מחמירים (במקרה זה) לעסקאות היוון שעורכת רמ"י.
ולשאלת השאלות, האם הפתרון המוצע מתאים לקיבוצי השרון והסביבה? קיבוץ טיפוסי באזור ביקוש (כמו באזור מרכז הארץ/השרון) לא יוכל לאמץ את החלופה שכן יאלץ לשלם סכומים דמיוניים: שיעור משוקלל 33% מערך הקרקע, כפול שמאות של 1-2 מיליון שקל ליחידת דיור כפול 400 יחידות (כמות יחד' ממוצעת בקיבוץ), ובתוספת סכום דומה להיטל השבחה, מיסוי מקרקעין ומע"מ. סה"כ מדובר על תשלום במזומן הנע בין רבע מיליארד לחצי מיליארד שקל, ועל כן ההצעה אינה רלבנטית לקיבוצים אלו.