מהחקלאי לצרכן
כשבוחרים פירות וירקות עושים זאת לרוב על פי מראה עיניים, שעלול לעיתים להטעות. בחודשי הקיץ באופן מיוחד יש חשיבות לבחירה נכונה של פירות וירקות כדי להימנע מאכזבות וזריקה לאשפה בטרם עת.
חקלאי עין יהב פרסמו מדריך פשוט לבחירת פירות וירקות לפי המראה, צבע, מישוש וריח כולל הוראות כיצד לאחסן ולטפל בו לאחר הרכישה.
פלפלים
צורה: יש לוודא סימטריה בכל חלקיו, כך שהאורך יהיה זהה בכל הכיוונים.
צבע: הקליפה צריכה לשמור על צבע מלא, בלי סימנים. רצוי לבחור את הפלפלים בעלי הגוון המבריק ביותר.
למילוי: פלפל אדום עם קליפה קשה ומבריקה יתאים למילוי.
אחסון: אחסנו את הפלפל בשקית ניילון עם חירור גדול, כשבתוך השקית נייר מגבת.
ענבים
צורה: בחרו באשכול לא צפוף, הגפן משקיע יותר משאבים על כמות ענבים קטנה יותר. הענבים צריכים להיות שמנמנים ומחוברים היטב לגזע.
צבע: הגוונים צריכים להיות מאוזנים – הענבים הירוקים עם גוון צהבהב בתחתית והענבים הסגולים צריכים להיות בצבע סגול חזק. ככל שהצבע עמוק יותר כך הענב בשל יותר דבר שמעיד על רמת חמצון גבוהה.
אחסון: אל תשטפו את הענבים, אחסנו אותם במקרר (אפשר גם במקפיא).
תפוח
צורה: בחרו תפוח ללא שקעים רכים או פגמים. ככל שהתפוח נראה יותר יפה, כך הוא יותר טעים.
צבע: יש לוודא שאין על התפוח כתמים.
מגע: לחצו על התפוח ובחרו את התפוחים הקשים ביותר.
אחסון: לאחסן במקרר, ולהימנע מלאחסן את תפוחי העץ יחד עם ירקות ופירות אחרים. התפוח פולט גזים הגורם לריקבון.
חסה
צורה: הימנעו מחסה עם עלים בודדים הדבוקים לשקית, או עלים שהשחירו בקצוות.
צבע: העלים צריכים להיות בצבעים אחידים, יש לשים לב לקצוות ולוודא שהם לא מושחרים.
משקל: עדיף לבחור חסה קטנה וכבדה, בדרך כלל זה מעיד על עלים צעירים וטריים.
אחסון: יש לאחסן בחלק הקר ביותר במקרר, רצוי בתוך שקית מחוררת שבתוכה נייר מגבת.
חציל
צורה: יש לבחור בחצילים ישרים וארוכים. קוצים קטנים וזקורים בעלה הירק באזור החניטה מעידים על טריות.
צבע: הקליפה צריכה להיות מבריקה וחלקה, נוטה לשחור ובלי שריטות.
משקל: על החציל להיות קל משקל אחרת קיים חשש שהוא מכיל מיץ מריר.
מגע: כאשר ממששים אותו עליו להרגיש גמיש אך לא רך. על הקליפה להיות חלקה, מתוחה וללא פגמים.
למילוי: יש לבחור קליפה תהיה כמה שיותר כהה מה שמסמל על עמידותה.
אחסון: לאחסן במקרר במקום לא הכי קר, בתוך שקית מחוררת, עדיף בתא לא צפוף.
עגבניות אשכול
צורה: לבדוק את שדרת האשכול שהיא ירוקה וטרייה. אם העגבנייה נושרת בקלות מהאשכול זה מעיד על פרק זמן גדול יחסית שעבר מהקטיף.
צבע: עגבניות אדומות הן בשלות ולכן עדיף שחלק מהעגבניות שנרכוש יהיו בהירות ויבשילו בהדרגה.
משקל: עסיסיות העגבנייה קשורה במשקלה, עגבניות כבדות בהשוואה לגודלן יהיו גם עסיסיות יותר.
ריח: ריח הטריות של העגבנייה מזכיר ניחוח אדמה; אם בלחיצה עדינה העגבנייה לא מפיצה ריח היא לא טרייה.
אחסון: הסירו את עלי הגביע שעלולים להירקב בימים שלאחר הרכישה – ויפגמו בעגבניות עצמן. אחסנו במקרר.
מלפפון
צורה: מומלץ שיחזיק בקצה פרח נבול, אך לא יבש. אם הפרח נשר סימון שהמלפפון בן כמה ימים. מלפפון צריך להיות ישר ולא עקום כמו בננה.
המלפפונים הקטנים הם פחות מרים ולכן מומלץ להעדיף אותם על הגדולים.
צבע: קליפה כהה מסמלת על בשלות, לכן בחרו במלפפונים בעלי קליפה בהירה יחסית אך לא צהובה.
מגע: הקפידו שלמלפפון לא יהיו קצוות רכים.
אחסון: אחסנו במקרר, רצוי מעל נייר מגבת.
בצל טרי
צורה: יש לבדוק ששורשיו טריים ולא הספיקו להתייבש.
– הקפידו לבדוק שאין לו הרבה שכבות של קליפות שנשרו.
– על הבצל להיות שלם, נוקשה, חלק וללא גבעול המרמז על בשלות יתר.
– בצל מלוכלך לאו דווקא מעיד על איכותו.
אחסון: לאחסן במקום קריר ויבש (לא חייב במקרר).
בצל ירוק
צורה: כדאי לבחור בעלים הקצרים יותר כי הארוכים לעיתים קשים לחיתוך.
צבע: ככל שהעלים ירוקים יותר כך הם מכילים יותר ערכים תזונתיים.
מגע: על העלים להיות מתוחים ושפשוף העלים זה בזה אמור להשמיע קול חריקה.
אחסון: לאחסן במקרר בתוך שקית ניילון מחוררת.
קישוא
צורה: הקפידו שהחלק התחתון יהיה רחב מהעליון.
למילוי: קישואים המתאימים למילוי הם קשים יותר ובעלי קליפה עבה.
משקל: רצוי לבחור את הקישואים הכבדים.
אחסון: לאחסן במקרר.
אבטיח
צורה: בדקו שגבעול האבטיח לא נבול. זה מעיד על בשלות יתר.
צבע: כתם צהוב אחד זה בסדר, מעיד על בשלות. יותר מאחד כבר מעיד על בשלות יתר.
משקל: "שיטת התיפוף" תמיד טובה. תופפו ובדקו שהאבטיח מחזיר צליל חלול המעיד על בשלות ומתיקות, אך שימו לב שצליל חלול מדי יכול להעיד על אבטיח "זקן".
אחסון: לאחסן במקרר, ניתן גם לחתוך לקוביות ולאחסן בתוך קופסה אטומה.
מלון
צורה: רצוי לבדוק שיש לפרי עוקץ ולא קומל.
צבע: על קליפתו של המלון להיות ללא כתמים או פגמים.
משקל: מלון איכותי בדרך כלל יהיה כבד ומלא יחסית לגודלו.
ריח: ארומטי ופרחוני.
מגע: לחצו על קצהו של המלון – אם הוא רך מדי, סימן שעבר זמנו
אחסון: לאחסן במקרר, הדבר יאריך את חיי הפרי ויעצים את הארומות .
אספרגוס
צורה: מומלץ לבחור באספרגוס ישר, מתוח, ובעל פרחים סגורים (לא פורחים).
חנית הגבעול צריכה להיות פריכה ולא להישבר (נסו לכפוף אותה ולבדוק).
צבע: רצוי לבחור באספרגוס בהיר ככל הניתן.
מגע: בחרו גבעולים שקשים למגע. הימנעו מאספרגוסים רכים, קמלים או פגומים. בדקו שגבעולי האספרגוס משמיעים צליל של חריקה בחיכוכם זה בזה
אחסון: אחסנו במקרר עם נייר מגבת לח. עדיף שהירק עומד זקוף עם מעט מים (כמו פרח).