גשר לפערים תרבותיים
הסופר דניאל בלטה, תושב חדרה, הוציא לאור את סיפרו החמישי "ראש וראש", המתאר את תרבותם של עולי אתיופיה ואת המפגש עם המנטליות הישראלית. דניאל, שעלה לישראל דרך סודן בשנת 1984, הוא מרצה להיסטוריית יהדות אתיופיה, איש חינוך וחוקר עצמאי, אשר בין היתר מספר את סיפורו וסיפור קהילת יהודי אתיופיה. ביום העצמאות ה-65 למדינת ישראל, שהתקיים בסימן שנת המורשת הלאומית והעירונית – העצמה, הנחלה ושימור הנכסים לדורות הבאים, הדליק דניאל משואה בחדרה כמייצג התרבות והאמנות בעיר.
כאמור "ראש וראש" הוא ספרו החמישי, וקדמו לו "המסע הנורא" שיצא לאור באמהרית, וסדרת הספרים "עשן ואמיץ" העוסקת בפתגמים אתיופיים וביאורם לקהל דובר עברית. על ספריו ועל פועלו לקידום המורשת האתיופית זכה דניאל בפרס שרת החינוך.
בספרו "ראש וראש" מתאר דניאל את השינויים שעברו יהודי אתיופיה במהלך השתלבותם בתרבות הישראלית. זאת לצד סיפורים אישיים שאסף. בכך מהווה הספר תרומה חשובה לתיעוד של תרבות יהודי אתיופיה ושימורה.
הלשונאי רוביק רוזנטל כתה על הספר: "אנו מתוודעים לתרבות עתיקה, נאה, שצמחה באווירה כפרית ובסביבה מסורתית, שבה הזקן הוא החכם, והעידון אינו חולשה אלא מעלה. המפגש של התרבות הזו עם התרבות הישראלית העירונית, המיוזעת והגסה לעתים, כרוך בהרבה כאב, ודורש משני הצדדים סובלנות והקשבה. העבודה החכמה והמפוכחת של דניאל מלמדת אותנו לא רק מיהם בני העדה האתיופית אלא מי אנו כולנו, הישראלים".
לדברי עורך הספר, יאיר חכם, קיים צמא גדול בקרב כלל האוכלוסייה הישראלית להיכרות עם תרבות יהודי אתיופיה. התעניינות בתרבות זו חוצה מגזרים ואינה תחומה רק לצעירי העדה המתעניינים במקורותיהם ובמורשתם. "נראה כי הציבור הישראלי על כלל גווניו ביקש מזה זמן לטעום מעולם התוכן של יהודי אתיופיה, אך לא מצא מקור נגיש לכך עד היום", ציין חכם והוסיף כי הספר "ראש וראש", כהמשך ישיר לספריו הקודמים של דניאל, בא לגשר על כמה מהפערים התרבותיים ולהציג בפני הקורא הישראלי את תרבות עולי אתיופיה בארץ מוצאם, לצד המפגש המורכב עם התרבות הישראלית, כל זאת בהגשה קלילה, מרתקת וצבעונים, המלווה באיורים של שלומי צ'רקה.
דניאל העניק לראש עיריית חדרה, צביקה גנדלמן, עותק חתום מספרו. גנדלמן קיבל בהתרגשות את הספר ואמר שחדרה יכולה להיות גאה באנשי תרבות ועט, כמו דניאל, המביאים כבוד רב לעיר.
גנדלמן הביע תקווה שבמרכז המורשת ליהדות אתיופיה שמקימה העירייה, יימצא מקום מכובד גם לספריו של דניאל, שיסייעו להנחיל את המורשת והתרבות האתיופית לצעירי העדה ולכל תושבי חדרה.