"פתרונות הועדה הבין משרדית למפגע המפחמות אינם מספקים"
יו"ר איגוד ערים שרון כרמל יעקב אדרי : פתרונות הועדה הבין משרדית למפגע המפחמות אינם מספקים לטיפול כולל במפגע
איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון-כרמל קובע כי הפתרונות שהציעה הועדה הבין משרדית לטיפול מפגע המפחמות אינם מספקים פתרון מלא לבעיה.ראש עיריית אור עקיבא ויו"ר האיגוד יעקב אדרי ציין כי האיגוד הגיש את הסתייגויותיו ליו"ר הוועדה ולמנכ"לים של משרדי החקלאות, הגנת הסביבה והאוצר לקראת דיון שיתקיים בנושא בבג"צ ב-24 למאי. לפני מספר חודשים הגישה הועדה את המלצותיה לטיפול במפגע אשר גורם נזקים בריאותיים קשים ומהוה מפגע סביבתי בקרב כ-200 אלף תושבי השרון הצפוני, תושבי המועצה האזורית מנשה, פרדס חנה כרכור, חדרה וזכרון יעקב.
במסגרת הפתרונות הוצע להשתמש בגזם לצורכי אנרגיה בתחנות הכוח הפחמיות של חברת החשמל וכקומפוסט לשימושים שונים, כמו כן המליצה הועדה על הטלת פיקוח על מעבר גזם לשטחי הרשות הפלסטינית. למרות ההמלצות עד כה משרדי הממשלה לא הקצו תקציב בסך כ-30 מיליון למימושן. מנכ"ל האיגוד ניר סהר פירט כי ההסתייגויות שהגיש השבוע האיגוד נוגעות למספר נושאים מהותיים, הראשון: בדו"ח לא מוצג פתרון חרום במידה ואין התכנות טכנולוגית לשריפת הגזם בתחנת הכוח הפחמיות ושאר הפתרונות אינם מספקים מענה לקליטת הגזם מכריתת המטעים או במקרה בו לא מועבר תקציב, הסתייגות שנייה נוגעת לכך שבעוד כמות הגדמים הקיימת הינה כ30,000 טון, הפתרונות שמציגה הוועדה אינם מספקים לכמות זו ולכן בשלב המיידי אין פתרון למעט קיצוץ הגזם ואחסונו.
עוד גורסים באיגוד כי בהמלצות אין מענה לאחסון ביניים של הגזם עד לטיפול בו וכן אין התייחסות למפגעי רעש ולכלוך כתוצאה מפעילות מרסקות הגזם. על פי האיגוד במצב כזה עשויים אתרי האחסון והמרסקות להפוך למטרד סביבתי. בנוסף טוענים באיגוד כי יש למצוא אתרים נוספים לאחסון בסמוך לתחנות הכוח הפחמיות בחדרה ואשדוד – מלבד האתרים שהוצעו במועצה האזורית מנשה ובעמק חפר, בכדי להביא להקטנת היקפי השינוע הגורמים לזיהום סביבתי ובכדי לחסוך באנרגיה.הסתייגות נוספת היא שעל פי המלצות הועדה יוטל הפיקוח על המובילים מנקודת האיסוף לאתרי האחסון, דבר שאינו מהווה פתרון אפקטיבי היות ויש להטיל פיקוח ואחריות זו על בעלי המטעים שהם יצרני הפסולת, והוא האחראי על הפינוי.
לבסוף טוענים באיגוד כי יש לתקצב תקציב רב שנתי ליישום המסקנות בכדי לאפשר פתרון מלא. יו"ר האיגוד אדרי," על משרדי הממשלה לפעול בהקדם – על מנת ליצור את השינויים המתבקשים ולתקצב את מסקנות הוועדה. בכדי למנוע את הפגיעה הקשה בבריאות התושבים ובאיכות הסביבה".