נאבקים באלימות
עיריית חדרה ציינה השבוע את היום הבינלאומי למאבק באלימות כלפי נשים ביום עיון שהוקדש לנושא אלימות סמויה במשפחה והקהילה. אלימות סמויה היא כל סוג של אלימות שאינה פיזית, כמו: אלימות מילולית, כלכלית, רגשית, פסיכולוגית, חברתית ועוד. אלימות סמויה מסייעת לתוקף להשיג כוח ושליטה בקורבן (אישה, ילדים וכדומה), ולגרום להרס הדימוי העצמי של הקורבן כאדם כבעל ערך. מאחר שמדובר באלימות סמויה, לרוב הקורבן אינו מזהה את התוקף כאדם רע, ואינו מבין שהוא עצמו אינו אשם בסיטואציה. במצב זה עלול הקורבן להאשים את עצמו ולפתח מעגלי הרס עצמי של תחושת אשמה ודיכאון.
יום העיון התקיים במרכז פסג"ה העירוני, בשיתוף המרכז לשלום המשפחה של אגף הרווחה בעיריית חדרה, פרויקט "עיר ללא אלימות" והמשרד לביטחון פנים.
יום העיון כלל פנל מגוון של מרצים, בראשם ח"כ עו"ד רויטל סוויד שהרצתה על תופעת האלימות; יזהר הרני, מטפל משפחתי ועו"ס במרכז לשלום המשפחה שהרצה על תופעת האלימות הסמויה ודרכי הטיפול במשרד הרווחה; אלון לוין, חוקר במחלק הנוער בתחנת חדרה אשר הרצה על דרכי הטיפול המשטרתי בעבירות אלימות משפחה.
בנוסף התקיימה הרצאתה של לילך שם טוב "לעוף בניגוד לחוקי הטבע", אשר ריגשה את משתתפי יום העיון. לילך סיפרה כיצד ביום הולדת ה-38, לפני כחמש שנים, רצח בעלה לשעבר ואבי ילדיה את שלושת ילדיהם, עומר (9), רוני (8) ואור (5), בשנתם. בסיפור קורע לב ומרגש עד דמעות סיפרה על בחירתה בחיים על מנת לחיות ולא על מנת לשרוד. בהרצאתה היא משתפת במה שעבר עליה, לפני הנישואין, תוך כדי, במשבר בזוגיות, באורות האדומים שהיו שם ולא ראתה, בסמוך לטרגדיה ובזמן שאחרי, ובהחלטה לא ליטול את חייה אלא לחפש דרך לחיות. היא שיתפה במסעה רצוף המהמורות, שהוביל למסקנה שהחוזק האמתי נמצא בתוכנו ואת זה אף אחד לא יכול לקחת מאתנו.
בתום ההרצאות נערכו דיונים סביב שולחנות עגולים בנושאים רלוונטיים: אחריות קהילתית-חברתית וחובת הדיווח; שיתופי פעולה בין גורמים; התעלמות מול אחריות.
היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים נקבע על-ידי האו"ם ומצוין ברחבי העולם במטרה להעלות על סדר היום את המאבק בכל צורה של אלימות שמופעלת כלפי נשים, מילולית, פיזית, נפשית או מינית. אירועי היום הבינלאומי נועדו לחשוף את הנתונים על היקפה הנרחב של התופעה, להשפיע על חקיקה בנושא ולעודד נשים לפנות לעזרה. ככל שהתופעה תהיה גלויה יותר ומושתקת פחות, ניתן יהיה לפעול ביתר יעילות למיגורה.
האלימות כלפי נשים היא תופעה חברתית עולמית קשה ביותר: על פי דוח האו"ם, אחת מכל שלוש נשים ברחבי העולם סובלת מאלימות כלפיה, לפחות פעם אחת בחייה, בדרך כלל מידי אדם קרוב ומוכר לה. האו"ם קבע שהאלימות כלפי נשים מנציחה את יחסי הכוחות הבלתי שוויוניים בין נשים ובין גברים, אי שוויון שהוביל להפלייתן של נשים לאורך השנים. כל סוג של אלימות כלפי נשים הוא הפרה של זכויות אדם.
בישראל מעריכים כי כ-200,000 נשים הן קורבנות אלימות במשפחה, ומעל חצי מיליון ילדים הם עדים לאלימות. סוגי האלימות הם אלימות פיזית, אלימות נפשית ופסיכולוגית, אלימות כלכלית ואלימות מינית. בעשרות מקרים הסתיימה מסכת ההתעללות ברצח האישה.
ברחבי הארץ, כולל בחדרה, פועלים מרכזים לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה. כמו כן, פועל קו חירום ארצי שמספרו 118 הפתוח בפני כל מי שסובל מאלימות, או יודע על אלימות במשפחה או חושד בקיומה.