חדשות בחריש נדל"ן

"חריש תהיה עיר מחוז"

מאת צחי צימט ומיה ישראלי

מי שביקר בחריש לפני כ-3 שנים פגש ישוב רפאים, מוזנח וקשה יום תחת ועדה קרואה שמינה משרד הפנים, אך עם הנהגה מקומית צמאה שהאמינה לאורך כל הדרך שעוד יקרה במקום היפה הזה משהו. וכאילו שכל זה לא הספיק לחוסר השלווה של תושבי המקום הגיעה הבשורה – עיר חרדית תקום בחריש. אנשי ש"ס קידמו ודחפו בממשלה להקמת עיר חרדית גדולה כשאת הנושא הוביל ניסים דהן, ראש המועצה הממונה דאז של חריש קציר.

safe_image3-300x157 "חריש תהיה עיר מחוז"

זה כנראה היה הגפרור שהצית את הגאווה המקומית וההנהגה לקחה את הנושא על הכתפיים: עיר פורחת בטח, עיר חרדית זה לא תואם את הדמוקרטיה הישראלית. וכך בנחישות הם יצאו למאבק ציבורי ומשפטי ארוך ומייגע.

אחת הדמויות המרתקות במסע למהפך שחוותה חריש היא חמי בר-אור, אידיאליסט שבעזרת קומץ של משוגעים לדבר סרבו לחזות ב"חריש המתפוררת".

ולאחר מסע החופש המרתק הגיע הרגע המיוחד שלא קרה מעל לעשור – בחירות דמוקרטיות לראשות המועצה ובעתיד הלא רחוק – ראשות העיר. הציבור העדיף את יצחק קשת, המשקף בצורה הטובה את מה שחריש הייתה צריכה. קשת הוא חרדי חוזר בתשובה ששרת בצה"ל, איש צעיר בעל ניסיון וכישורים ניהוליים מבריקים. ומשם הדרך אל אחד הפרויקטים הגדולים שידעה המדינה הייתה קצרה.

קצב הבנייה בחריש, ששוכנת באחד האזורים המדהימים, מרשים ביותר. עד היום הונפקו בחריש 4,120 היתרי בנייה. עד אביב 2016 מתוכננים לצאת עוד 1,880 היתרים שיעמידו את המספר על כ-6,000 היתרים סך הכל, ועד סוף 2018 מתכננת הוועדה לאשר היתרי בנייה ללמעלה מ-11 אלף יחידות דיור ביישוב.

IMG-20150226-WA0001-300x169 "חריש תהיה עיר מחוז"

במקביל, הוציאה הוועדה המיוחדת גם היתרים להקמת מוסדות חינוך וציבור הכוללים: 4 מעונות יום, 7 גני ילדים, 4 בתי ספר ו-7 מוסדות ציבור אחרים. משרד הבינוי הקצה כ-20 מיליון שקלים להקמתם, זאת לקראת אכלוס 800 המשפחות הראשונות שיגיעו לעיר בעוד חמישה חודשים, כאשר הצפי לסיים את אכלוס המשפחות הראשונות עד סוף השנה. על פי התוכנית, יצטרפו לעיר כ-6,000 משפחות בשנתיים הקרובות.

בנוסף, נמצא באוויר מכרז של משרד הבינוי ורשות מקרקעי ישראל בשכונת המגף ביישוב. מדובר במכרז הכולל 12 מתחמים בהם ניתן יהיה לבנות 2,519 יחידות דיור. מכרז זה נדחה כבר פעמיים ונכון להיום עומד התאריך האחרון להגשת הצעות על ה-1 ביוני. במכרז גם עודכנו מחירי הפיתוח כלפי מעלה. עדכון מחירי הפיתוח נובע מהפסקת הסבסוד של הממשלה לעלות הפיתוח, סבסוד ממנו נהנו היזמים, הקבלנים וקבוצות הרכישה במכרזים הראשונים.

לדברי חמי בר-אור, מנכ"ל "חריש הירוקה", עלויות הפיתוח עלו בכ-200% בשנתיים האחרונות. מ-50-70 אלף ₪ ליחידת דיור לכמעט 200 אלף כיום.

1909127_10152792664872788_1569123085_o-300x225 "חריש תהיה עיר מחוז"
חמי בר-אור, מנכ"ל "חריש הירוקה"

מה הסיבה?

"חריש תוכננה כעיר חרדית ולכן בממשלה דאגו שעלויות הפיתוח יסובסדו. לאחר שהתברר שחריש לא יהיה ישוב חרדי, פתאום לא נמצאו המקורות לסבסוד. לכן משרד השיכון העלה את עלויות הפיתוח לעלות האמיתית שלהם".

לדברי חמי, גם צביון הישוב השתנה בהתאם ומורגשת יציאה של חרדים מהעיר. להערכתו, החרדים יהוו 8%-10%, דתיים 30%-40% והיתר חילוניים. "אני מאוד מרוצה מהכיוון של חריש", מוסיף חמי. "המאבק שניהלנו היה כדי שתהיה עיר לכל הציבור בישראל ושכוחות השוק הם אלה שיכתיבו ויתנו מענה למשבר הדיור.

"כתושב שעובד מול המועצה של חריש, שנבחרה לראשונה מזה 10 שנים, אני יכול לומר שיש לנו ראש מועצה מצוין שמוביל ישוב עם חזון. אנחנו גאים להיות חלק, גאים להיות שותפים לחשיבה ולהובלת המהלך. יהיו פה חילוניים ודתיים, דתיים לאומיים, יהיו כאן מכל הזרמים בציבור. תהיה עיר אמיתית".

ראש המועצה, יצחק קשת, הוא צעיר וחסר ניסיון מוניציפלי

"הוא אכן צעיר, אבל הוא קולט צוות מעולה. הוא מביא אנשי מקצוע מעולים ובונה מועצה עם אתגרים לא פשוטים. הוא ירש ירושה לא פשוטה ומתמודד איתה בצורה טובה. יש לנו ראש מועצה שהרצון שלו אמיתי לקדם את חריש לטובת כלל הציבור ולהפוך את חריש להצלחה. זה נכס שאי אפשר לזלזל בו. יש לו הרבה יכולות".

ומה לגבי תעסוקה?

"האתגר העיקרי של חריש כיום הוא לייצר מקורות תעסוקה לתושבים. חריש מוגדרת כעיר שתתפתח בקצב הכי גדול, ואנחנו לומדים מהלקח של מודיעין כדי שחריש לא תהפוך לעיר שינה אלא תייצר תעסוקה לתושבים. כיום נמצאים בשלבי איתור שטח להקמת אזור תעשייה, כאשר הכוונה להקים עיר חכמה. למיקום של חריש יתרונות רבים, ביניהם הנגישות – יושבת קרוב לכביש 6, כאשר התכנון להקים תחנת רכבת באזור ברקאי. יש לחריש הרבה מנופי פיתוח. אני מאוד מאמין בעיר".

safe_image1-300x156 "חריש תהיה עיר מחוז"

איך אתה רואה את חריש בעוד 5 שנים?

"בעוד 5 שנים חריש תהיה בתחילת פריחתה. יהיו כ-4,000 יחידות מאוכלסות, כלומר כ-30,000 תושבים, זה יהיה כבר גוש עירוני עם חיים משלו, עם מערכות עצמאיות של חינוך, תרבות וכו'".

ובעוד 10 שנים?

"לפי התוכניות הקיימות, בעוד 10 שנים העיר עתידה לגדול ל-12,000 יחידות דיור, סה"כ כ-70,000 תושבים. זו כבר תהיה עיר של ממש. היא צריכה להיות עיר מחוז שתהווה מרכז כובד לכל יישובי הסביבה ויהיו בה את כל השירותים שיש בעיר מחוז. חריש תהיה בירת מחוז בתווך שבין עפולה לחדרה".

מערכת השרון הצפוני

About Author

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

נדל"ן

טיפים למציאת מתווך

לפני שאתם חותמים על חוזה עם מתווך כדאי שתבדקו מספר דברים
נדל"ן

כמה עולה נסיעה באוטובוס?

תושבי הפריפריה משלמים עד 230% יותר לקילומטר עבור נסיעה בתחבורה הציבורית לעומת תושבי המרכז
ניתן ליצור איתנו קשר בערוצים הבאים