חדרה עידכונים בראשי עסקים מקומיים

בונים עסק

מאת צחי צימט

נראה שאת דורון פהימה ממט"י חדרה אין בעל עסק שלא מכיר. צעירים נוהרים אליו אחרי השחרור כדי לממש את חלומם לפתוח בית קפה, פאב או מסעדה, בני ה-40 באים להתייעץ איתו לפני שהם פוצחים בקריירה שנייה, ותתפלאו יש גם לא מעט יזמות בגיל הזהב. אנחנו יושבים אצל דורון במשרד ובכל שנייה נכנס בעל עסק והטלפון לא מפסיק לצלצל. אז נתקנו לרגע את הטלפון כדי לקיים ראיון ואף לקבץ מספר טיפים לעסקים הקטנים שבאזורנו, ויש כ-5,000 כאלה!

552861_152184671623988_818447062_n-225x300 בונים עסק
דורון פהימה עם בעלי עסקים מחדרה והסביבה

 דורון, איך אתה מגדיר עסק קטן?
"לטעמי, אין כזה דבר עסק קטן. כל עסק יכול להיות גדול וכל עסק הוא גדול בשביל הבעלים שלו. עסק, קטן כגדול, הוא עולם ומלואו עבור בעליו. זה מתחיל בעסקים של אדם אחד שעושה הכל – ניהול, מכירות שיווק, רכש, בנקים, יצור וגם ניקיון, וממשיך לעסקים עם עשרות עובדים.

"ההגדרה שלי היא עסקים שבהם הבעלים צריכים לעשות הכל, וזה קורה גם בעסקים עם מספר עובדים ומחזורי פעילות משמעותיים. לכן יש צורך ברכישת מגוון כלים וסיוע, כי לרוב  לבעלי העסקים חסר ידע וכמובן גם כסף. כשאתה בעל עסק קטן אתה עובד קשה מצד אחד, אולם אתה יכול לשבור את תקרת הזכוכית ובחשיבה יצירתית להפוך מעיסוק שהוא פרנסה לעסק שהוא נכס. לכן בעל עסק בכלל, ועסק קטן במיוחד, צריך לרכוש כלי ניהול והתנהלות ולעצור מידי פעם ולחשוב. לחשוב איך להמשיך ומה לעשות. לתכנן. לתכנן. לתכנן".

באיזה שלב כדאי להגיע למט"י – בשלב גיבוש הרעיון לעסק או כעסק קיים?
"אתה יודע, בימים אלו שיניתי את השם של מט"י חדרה ל- Mati Move חדרה. לזוז זו מילת המפתח. ולזוז אתה צריך גם אם יש לך רק רעיון, אתה צריך לעשות את ה- MOVE, וגם אם אתה בעל עסק אתה כל יום צריך לעשות MOVES. ולכן בכל שלב נכון להסתייע במט"י, אבל אין ספק שהשלב היזמי הוא קריטי ובו צריכת יעוץ מגבירה את סיכויי ההצלחה. על פי מחקרים, סיכויי ההישרדות וההצלחה של יזמים שצרכו יעוץ עולה ב-50% לעומת יזמים שרצו להקים את העסק בלי יעוץ והכוונה. יש לנו  ידע וכלים רבים גם לסיוע ליזמות ולהגשמת חלומות וגם כלים לפיתוח עיסקי, לגיוס מימון ועוד".

 מה הטיפים החשובים לאדם שרוצה להקים עסק עצמאי? 

"איזו שאלה מקיפה וגדולה. אני מרצה על זה במסגרת קורסים כמה שעות. באופן כללי, אין לטעמי בעולם העיסקי וודאות, יש רק אי וודאות. תפקידנו בכל השלבים המכינים הינם להקטין את אי הוודאות. אנחנו עושים זאת באמצעות לימוד הסביבה העיסקית, המתחרים, מקצוענות, ניצול קשרים ובעיקר והכי חשוב – תכנון ומיקוד. למעשה, כשמקימים עסק זה כמו לצאת לטיול במדבר. זוהי הרפתקאה. אנו צריכים לתכנן את משך השהייה, הסיכונים, לוקחים מספיק מים ואוכל (מזומנים), לומדים את המסלול ומצטיידים ב-GPS ומפה (ידע ומקצוענות), ולעיתים אפילו לוקחים איתנו מדריך (יועץ). יש הרבה מאוד יזמויות טובות אשר לא צלחו בגלל שלא תוכננו כמו שצריך. אנחנו במט"י חדרה עוזרים ללקוח לאמוד את מה שצפוי לו ולהתכונן בהתאם".

באיזה תחומים עסקים קטנים זקוקים להכי הרבה עזרה?
"יש הרבה מאוד תחומים שבהם העסקים זקוקים לעזרה, אבל ישנם שני דברים מרכזיים – מימון וידע. ידע אנחנו מקנים מניסיוננו ומהניסיון העשיר שלנו עם עסקים נוספים בתחומים דומים".

ומהיכן משיגים מימון?
"אז זהו שכסף יש, הוא זול רק צריך להשיג אותו. כסף הינו משאב כמו כל משאב, וכיום הכסף מאוד זול. יש מגוון מקורות, החל מבנקים, דרך קרנות חיצוניות שבחלקן הן הלוואות ללא ריבית ואופציות נוספות. אבל ראשית עלינו להבין את היקף הכסף הנכון והרצוי לנו ורק אח"כ ללכת ולבקש הלוואות. את זה אנו עושים יחד, כולל תוכניות עיסקיות וניהול דיונים ובקשות אל מול הבנקים ואל מול הקרנות.

"אחד הנכסים החשובים במט"י הוא מרכז ההדרכה בו עסקים זוכים להדרכות מקצועיות. הלימודים מתקיימים בכיתה נעימה ואינטימית, סגל המרצים מרשים ובהחלט יש כיום אלטרנטיבה ראויה להכשרה מקצועית.

"הדרכה בקבוצות הינה מרכיב חשוב בפעילות שלנו ובמכלול הכלים שאנו מעניקים ללקוחות על מנת להצליח. האינטראקציה בכיתה והדינמיות הינה משמעותית, אחד נותן ידע וכוח לאחר. במסגרת זו נוצרות קבוצות כוח. לדוגמא: מעצב שיער, מעצבת תכשיטים, סטייליסטית, צלמת ומעצב תכשיטים שחברו יחד לעשות קטלוג שלא היה מבייש חברות מובילות. בהרצאה הראשונה אני אומר: "תסתכלו מסביב, יש סביבכם 24 לקוחות פוטנציאליים". זהו מקום לקדם את הרעיון שלך וללמוד כלי הצלחה".

למה בעצם בעל עסק זקוק להדרכה, הוא לא מכיר הכי טוב את העסק של עצמו?
"רוב המידע נמצא באמת אצל בעל העסק, בעיקר המידע המקצועי. להרבה מבעלי העסקים יש חוסרים בכלים. כלי ניהול עצמי, כלי ניהול פיננסי, שיווק ועוד. אנחנו מבצעים אבחון ראשוני למצבו של בעל העסק או היזם, ומנסים להבין דרכו מה הוא מרגיש שחסר לו ואז נותנים את חוות הדעת המקצועית.

"בעל עסק זקוק לכלים של תכנון, יעדים ומטרות כספיות ואיכותיות. בנוסף, הוא זקוק להתווית הדרך איך לעשות זאת ובסופו של דבר הוא צריך תוכנית מפורטת. ואנחנו מלווים את היזם לאורך כל הדרך – בהגדרת החזון, הגדרת התוכנית והיעדים והגדרת המימון וההשקעות".

אנחנו אוטוטו מסיימים רבעון ראשון – מסר חשוב לעסקים?
"תכננו!!! אמנם 2015 התחילה, אבל עדיין היא בחיתוליה. אנחנו נכנסים לתקופת חגים ולאחר מכן הקיץ. לחלק מהעסקים זה שיא השנה ולחלק מהעסקים זהו שפל עם הכנסות מועטות. אתם חייבים לתכנן ולראות מה המהלכים שצריך לבצע. התכנון יתן לכל יזם הרבה יותר שקט. תתייעצו – תעזרו בנו וביועצים אחרים על מנת לפתח את העסק ולהימנע מכשלים".

מערכת השרון הצפוני

About Author

יש לך מה להגיד על הכתבה? אפשר לצרף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

בריאות וספורט חדרה

הילד היפראקטיבי? תנסו אומנויות לחימה

האימונים משפרים את יכולותיהם של הילדים בכל תחומי החיים, ובעיקר בבניית ביטחון עצמי ובחיזוק המוטיבציה בלימודים
צמיחה אישית
עסקים מקומיים

חרות לא רק בפסח

האביב הוא הזדמנות מצוינת לקבל החלטה לסיים את תקופת העבדות האישית שלנו ולהביא לחיינו שפע ואהבה