מפחמים לנו את הריאות
מאת מיה ישראלי
לאור המאבק שמתנהל בימים האחרונים נגד המפעלים המזהמים במפרץ חיפה, על בריאותם של התושבים וזכותם לנשום אוויר נקי ולא מזוהם, שגורם לתחלואה רבה, החליטה מועצת פרדס חנה כרכור לעלות שלב במאבק נגד פעילות המפחמות המזהמות את כל האזור.
בעקבות ישיבה שהתקיימה בנושא החליט ראש מועצת פרדס חנה כרכור, חיים געש, כי ברגע שתכונן ממשלה וימונו שרים חדשים במשרדי הפנים, החקלאות והגנת הסביבה, המועצה תפעל לחידוש המאבק ביתר שאת.
כצעד ראשון בחידוש המאבק פנה געש, לאיגוד ערים לאיכות סביבה שרון – כרמל, בדרישה לספק נתונים על רמת התחלואה באזור או לקדם סקר אפידמיולוגי מקיף למטרה זו.
"מדינת ישראל מחויבת לדאוג לאזרחיה לבריאותם לביטחונם ולרווחתם", מדגיש געש. "העובדה כי המפחמות פועלות שלא בשטח ישראל מקשה על הליכי יישום ואכיפה, אך באמצעות מחשבה ארוכת טווח, דוגמת תקנות ייעודיות ניתן לצמצם את המפגע ולהקטין משמעותית את הריחות וזיהום האוויר הנגרמים מפעילות המפחמות".
זיהום האוויר החמור באזורנו נגרם כתוצאה מפעילות שריפות ענק פיראטיות במפחמות של תעשיית פחם עץ בשטחי הרשות הפלשתינית, הגובלים בשטחי יישובי האזור. חומר הגלם העיקרי לייצור הפחם במפחמות הינו גזם חקלאי שמגיע לשטחים מישראל. הגזם, שמקורו בעצים ומטעים שנעקרו על ידי החקלאים בעיקר באזור מישור החוף, נמכר כחומר בעירה ומגיע ליצרני הפחם בשטחים, כאשר מכירת הגזם למפחמות הינה למעשה עבירה על החוק.
על פי החוק חל איסור על החקלאים לשרוף את העץ בשל הסכנה הבריאותית שתגרם כתוצאה מזיהום האוויר. זיהום זה מסכן את בריאות התושבים באזור והופך את חייהם במספר ישובים לבלתי נסבלים.
המפחמות הן למעשה מתקן פרימיטיבי לייצור פחם בו ערימות של גזעי עצים נשרפות בבעירה איטית. מפחמה בוערת ברציפות במשך כשבועיים שלושה. על מנת להאט את הבעירה מכסים את הערימות בניילונים ומתיזים עליהן מים. במהלך התהליך הזה משתחררים לאוויר חומרים מסוכנים כגון: בנזן, פורמלהיד, גזים אנ-אורגנים, דיאוקסינים, חלקיקים נשימים קטנים מ-2.5 מיקרון שמתיישבים בעומק הריאות ועלולים לגרום לסרטן הריאות, ולמחלות נשימתיות קשות כגון: אסטמה, ברונכיט ועוד.
על פי חוות דעת שכתב פרופ' אליהו ריכטר, מומחה בעל שם עולמי בתחום, והוגשה לבית המשפט ולמשרדי הממשלה נכתב: "כל הממצאים מוכיחים על הימצאותם של חומרים מסוכנים. ההשפעות הבריאותיות העיקריות של מזהמים אלה הידועות הם נזקים לדרכי הנשימה וסרטן. החשיפה פוגעת בכל שכבות הגיל מעוברים ברחם אימם ועד קשישים. ככל שהחשיפות נמשכות האפקטים הבריאותיים עלולים להיות פחות ופחות הפיכים".
מכאן שהפתרון למפגע פשוט: על הממשלה לאסור על החקלאים מישראל למכור גזם לשריפה במפחמות, ובמקביל למצוא פתרון לקניית הגזם מהחקלאים והפנייתו לשימושים אחרים. למה לא עושים זאת? כמו תמיד שילוב של ביורוקרטיה ואינטרסים.
לפני כחצי שנה פנה געש במכתב לח"כ מירי רגב, שכיהנה כיו"ר ועדת הפנים והוועדה והגנת הסביבה בדרישה לתקן תקנות ייעודיות המחייבות את החקלאים לפנות את הגזם מהמטעים לאתר מורשה בשטח מדינת ישראל, וליצירת הסדר לרכישת הגזם מהחקלאים.
בין היתר כתב: "תחושת הנטישה שחשים תושבי האזור מחריפה נוכח התגברות המפגעים, וחוסר הטיפול מצד השלטון המרכזי. אנו פונים אלייך להפעיל את מלוא כוחה של הכנסת, על מנת לדאוג שתקנות אלו יתוקננו, יתוקצבו ויאכפו!"
במכתב לראש הממשלה, בנימין נתניהו, שנשלח לפני כשלושה חודשים ועליו חתומים ראשי הרשויות באזור נכתב בין היתר: "פתרון הבעיה אפשרי והוא נעוץ בהפסקת הזרמת חומרי הגלם לשטחי הרשות. לצערנו, למרות דחיפות העניין, הפתרון תקוע בגיבוש תוכניות וסמכויות בין משרדיים. לא נרצה להסביר חלילה לילדנו כי מחלות הריאה והסרטן שנגרמו להם, הן תוצאה של 'התנהלות בין משרדית שלא הגיעה לסיומה'".
בשנים האחרונות פועלת המועצה, יחד עם שותפיה למאבק הרשויות השכנות ותושבים פעילים כדי להביא להפסקת פעילותן של המפחמות המזהמות, אך בשל הבחירות לא ניתן להמשיך ולקדם את המאבק. כעת לאחר מינוי השרים החדשים מבטיחים כל הנוגעים בדבר לחדש את המאבק.
"עם כינונה של הממשלה החדשה", מדגיש געש, "נמשיך לפעול, יחד עם שותפינו, למען רתימת מדינת ישראל למאבק. בשנים האחרונות פעלנו בכל האפיקים בכדי לקדם טיפול המדינה בנושא. הוגשו שתי עתירות לבג"צ. בעתירה הראשונה קבע בג"צ, כי יש לאסור פעילות מפחמות בשטח C הנמצא בשליטת ישראל. כפועל יוצא הועתק מיקומן של המפחמות לשטחיA ו-B בהם אין לממשלת ישראל יכולת אכיפה. אנו ממתינים להמשך הדיונים בעתירה השנייה ולהכרעה משפטית".
בד בבד, ממשיך מטה המאבק בעשן המפחמות לעבוד. לפני כחודש התקיים יום המודעות בעשן המפחמות במועצה האזורים מנשה. במסגרת יום המודעות שולטו 12 אוטובוסים של המועצה בכרזת ענק, כמו כן נתלו שלטים בכניסות ליישובי המועצה. כל זאת במטרה לרתום את כלל תושבי המועצה למאבק ולייצר קבוצת כוח חזקה לקראת המאבק הגדול.
ב-3.6 יתקיים דיון בבג"צ על העתירה שהגישו ראשי הרשויות נגד משרד החקלאות לאכיפת איסור העברת חומר הגלם שמגיע מישראל לשטחי הרשות.