בריאות וספורט

חרדת חגים

 

חג הפסח בפתח ועמו כמו בכל שנה הניקיונות, האובך, הוויכוחים המשפחתיים, החרדות מהביחד וההתמודדות עם הדיאטה. מומחי המרכז הרפואי "הלל יפה" נותנים עצות איך לעבור את החג בשלום.

 חרדת חגים

"הפחד והחרדה מהחגים הוא מצב עונתי שכיח", מסבירה ד"ר אלה לנדא, מנהלת המרפאה לבריאות הנפש. "מדובר בחרדה שתוקפת לא רק את מי שנמצא ב"קבוצת סיכון", דהיינו מי שכבר סובל ממחלת נפש כלשהי, אלא גם אנשים שמתמודדים עם לחצים בצורה הנחשבת נורמטיבית".

אחת הסיבות היא בעיות משפחתיות שנוטות לצוף דווקא בתקופת החגים – החל מפגישה עם החותנת, דרך החקירות – "מתי תתחתני?", "מתי תעשו כבר ילד?", "השמנת?"'.

file00019066537301-300x201 חרדת חגים

לפעמים גם הארוחה עצמה עלולה ליצור מתחים – הרצון לרצות את האורחים, היזכרות בטראומות עבר או בקרובי משפחה לא אהובים, וגם הלחץ ש"האורחים לא אכלו כלום". וכמובן גם העניין הכלכלי שעלול להלחיץ – קניית מתנות, בגדים ועלות הארוחות.

כל אלו עלולים לגרום לרגשות קשים, לחוסר שקט, נדודי שינה, אובדן הנאה, ירידה בערך ובביטחון העצמי. כמו כן עלולים לעלות תחושות של חשבון נפש לגבי מאזן ההצלחה או הכישלון המלוות את חרדת החג המתקרב, שמגבירה את תחושת הפסימיות והמתח הנפשי.

"אצל אנשים שלוקים בדיכאון", מסבירה ד"ר לנדא, "אנחנו רואים התגברות בפנייה למיון, בעיקר במהלך החגים ולאחריהם. כמטפלים, אנו משתדלים לדבר על הנושא חודש לפני על מנת למנוע הידרדרות במצב. לעומת זאת אצל אלו שהחגים יוצרים אצלם דכדוך עמוק, גם אם זמני. ההמלצות להתמודדות, נעות סביב הרעיון של זיהוי מקור החרדה או הדיכאון תוך ניסיון למצוא דברים חיוביים במצב הקיים, כמו לדוגמה העובדה שהחותנת מבשלת נהדר, או להבין שמדובר במפגש קצר של מספר שעות בלבד".

מה שחשוב לדעת הוא שלרוב דכדוך החגים חולף כשהחגים מסתיימים. אין זה אומר שצריך להתעלם ממנו, אלא להתמודד עימו, ובוודאי אם העניין פוגע בתפקוד. במקרים קיצוניים, ובמיוחד אם החרדה והדכדוך לא חולפים גם אחרי החגים, רצוי לפנות לעזרה. זכרו, גם אם אתם מרגישים שאתם לוקים בחרדת חגים – אתם "בחברה טובה".

ארוחות חג דשנות

רצף הארוחות הגדולות נותן אותותיו. מה עושים עם כל הקלוריות ואיך לא שוברים את הדיאטה?

file13612588618551-300x271 חרדת חגים"לפני שמתחילה ארוחת החג כדאי לשים לב להרכב הארוחה", אומרת שרה שטרן קטיעי, מנהלת שירותי הדיאטה. "הדבר יקל בבחירה בין מאכל עליו לא נרצה לוותר, או לחילופין בבדיקת האפשרות להחלפת מטעמים מסוימים באחרים בעלי ערך קלורי פחות".

בהקשר זה, אפשר להגביל את כמות שתיית היין או להמיר אותה במיץ ענבים וכך לחסוך כ-250 קק"ל. את המצות הרגילות אפשר להמיר במצות קלות שחוסכות חצי מערכן הקלורי המקורי (80 קק"ל למצה קלה במקום 160 קק"ל למצה). לגבי הקינוח, מציעה שטרן-קטיעי לוותר על העוגה ולשתות תה צמחים עם 2 עוגיות בוטנים וכך לצמצם את כמות הקלוריות בכ-300. מאכלים נוספים מהם רצוי לנסות ולהימנע או להגביל את צריכתם הם מאכלים המכילים אגוזים (600 קק"ל ל-100 גר') או קמח מצה (100-150 קק"ל ליחידה).

חשוב שתבחרו לאכול רק מה שאתם באמת אוהבים ותוותרו על מה שברור שהוא עתיר קלוריות או אכלו ממנו במידה. בנוסף, נסו שלא להפסיק את הפעילות הגופנית שעסקתם בה. "שריפה" של ארוחת החג, גם אם הקפדנו שלא לאכול באופן מוגזם, עדיין חשובה. חשוב גם לזכור, מניעת השמנה בחג טמונה לא רק בסוג המזון שאנו צורכים אלא גם ביכולת לשמור על שגרה. לכן, נסו לעמוד במגבלות שקבעתם לעצמכם לארוחת החג ולחג כולו, וגם אם חרגתם משמעותית אל תצומו, אלא נסו לבצע התארגנות קולינארית מחודשת.

ניקיונות או לא להיות

ניקיונות הפסח הם חלק בלתי נפרד מההכנות לפסח. לכן, חשוב לשים לב שבחלק מהזמן הילדים נמצאים בחופשה, ועלולים להיפגע מחומרי ניקיון, במגע עורי או בבליעה. "יש להקפיד", מדגישה ד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת הילדים, "על הרחקת חומרי ניקיון מסוכנים מילדים על מנת שלא תהיה חשיפה לאלמנטים החומציים והמסוכנים שבהם. חומרים כמו מסירי שומנים ואקונומיקה גם אם הילד בלע כמות קטנה – הדבר דורש התערבות רפואית מיידית".

1373568888335hf2-300x225 חרדת חגיםבמקרה של בליעת חומר ניקוי מומלץ שלא לגרום לילד להקאה. אפשר לתת לילד לשתות חלב, שהוא אנטי חומצי, אם כי לא מדובר בטיפול "אופטימאלי". אם נוצרו נגעים בריריות הפה או מגע של חומרים בעיניים, ישנה אפשרות שחומר הניקוי יפגע בכל מערכת העיכול, ולכן חשוב לפנות לקבלת טיפול רפואי. גם אם חווים קשיי נשימה עקב חשיפה לחומרי ניקוי (מסירי אבנית למיניהם לדוגמה), יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי. במקרים בהם חומר הניקוי נשפך על חלק גוף, יש לשטוף את האזור במהירות במים על מנת להסיר שאריות. אם נוצרה כוויה או צריבה בעור, אפשר למרוח משחות מקומיות להרגעה (לא אלכוהול), כגון משחות ההרגעה הניתנות לתינוקות או משחות המכילות סטרואידים במינון נמוך (ניתנות במרשם רופא בלבד). כמובן שחשובה דרגת הכוויה והתפתחותה. ישנם מצבים בהם כמות החומר יוצרת נזקים גדולים מידי ואז חייבים לפנות לקבלת סיוע רפואי מיידי.

 

האובך והאבק

לאובך ולאבק, שהם חלק בלתי נפרד מהפסח, ישנה השפעה על בריאותינו.

file40212440907671-300x199 חרדת חגים

"כ-15% מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיה או קשיי נשימה, שמחמירים בתקופות שמזג האוויר הוא אביך", מסביר ד"ר ג'לאל אשקר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה, "בתקופת שלפני הפסח אנו עדים לימים בהם האובך הוא רב ומהווה מטרד רציני, הן לסובלים מבעיות נשימה, הן לאוכלוסיות רגישות והן למי שמנקה את הבית לקראת הפסח".

האבק באוויר, המתלווה לאבק מניקוי הבית, עלול לגרור  תופעות של קשיי נשימה, נזלת אלרגית, עיניים דומעות, כאבי ראש וצרידות בלתי מוסברת. בעוד שבמקרה של סופות האבק ומזג האוויר האביך אכן מומלץ שלא לשהות בחוץ זמן רב, לעסוק בפעילות מאומצת ולדאוג לאיטום טוב של הבית למניעת חלקיקי אבק וחול (במיוחד לאוכלוסיות הסיכון), הרי שבמקרה של ביצוע עבודות הניקיון לפסח, יש להקפיד לנקות בצורה מתונה ולדאוג לאוורור מתאים שימנע פגיעה של אלרגנים שונים.

בכל מקרה, כאשר ישנה הרעה במצב הנשימה או בהופעות אלרגיות אחרות, יש לפנות לרופא על מנת לקבל טיפול מתאים כגון אינהלציה או תרופות נוגדות אלרגיה. כמו כן, רצוי להישמע להוראות משרד הבריאות במיוחד לאוכלוסיות רגישות כגון ילדים, נשים בהיריון, קשישים ואלו הסובלים ממחלות כרוניות של הנשימה.

 פסח שמח!

מערכת השרון הצפוני

About Author

יש לך מה להגיד על הכתבה? אפשר לצרף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

בריאות וספורט

נאבקים באלימות נגד נשים

אלה גולן, אחת מנשותיו של גואל רצון, שחוותה שבי פסיכולוגי וכלא רגשי. סיפרה על תהליך יציאתה לחופשי מהכת
כורכום
בריאות וספורט

כורכום – הכוכב החדש בתזונה

'כורכומין אפקט' מסייע בטיפול בדלקות שונות, עוזר בבעיות פיזיות ובאופן שוטף לתחזוקת הגוף ומערכותיו